Sincan Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Sincan Ziraat Odası > Haberler > 2021 Kuraklıktan Etkilenen Arazi Kontrolleri

2021 Kuraklıktan Etkilenen Arazi Kontrolleri

Kuraklıktan etkilenen arazilerin kontrolü

SİNCAN BÖLGESİ 2021YILI ÜRETİM SEZONU KURAKLIK RAPORU

        Ülkemizde bu yıl yoğun hissedilen kuraklık İç Anadolu üreticilerimizi oldukça etkilemektedir. Ankara Sincan Bölgesinde Tarım Danışmanlarımız ile yaptığımız arazi ve işletme ziyaretlerinde üreticilerimiz ile istişarede bulunduk. Danışmanlarımız üreticilerin verdiği yetiştiricilik bilgilerini not edip raporlama yapmaya devam etmektedirler. Yapılan tespitlere göre Nisan ve Mayıs ayları oldukça kurak geçmiş ve bu ekilen ürünleri oldukça etkilemiştir. Bölgede mevsim normallerinin altında düşen yağış ve su kullanımında hatalar nedeniyle son yılların en kurak dönemi yaşanmaktadır. Baraj ve göllerde su seviyeleri hızla düşerken, önümüzdeki süreçte daha fazla hissedilir biçimde su kıtlığı ve tarımsal kuraklık yaşanacağı kaçınılmazdır.

     Özellikle Ankara da bu sene tahıl ekimi yapan üreticilerimizin ektiği ürünler kuraklık sebebi ile tehdit altındadır. Hem doğal hem de tarımsal bitkilerin toprak kök düzeyindeki toprak nemin de ciddi azalma vardır. Doğal ve insan yapımı su yapıları, barajlar, göletler, doğal göllerdeki su seviyelerin azalması ve yeraltı suyunun çekilmesi tarımsal ve hidrolojik kuraklığın içinde olduğumuzu göstermektedir.

     Ülke genelinde olduğu gibi yağışlar geçen yıla göre %20,3 azalmıştır. Üretim sezonunun başından itibaren yağışların yetersiz olması kuraklığı oldukça hissettirmiştir. Gelinen son durum değerlendirildiğinde Mayıs ayında ilimizde özellikle anız ve nohut yerlerinde tarımsal kuraklığın oldukça ilerlediği görülmüştür.

      Özellikle Malıköy, Anayurt, Beyobası, Esenkent, Mülk, İlyakut, İncirlik Bölgelerimizde gözle görülür ciddi hasarlar tespit edilmiştir. Üreticiler hububat yerlerini yeşile biçmeye başlamıştır.  Nohut, mercimek yerlerinde de yağış olmazsa önemli ölçüde verim kaybı, hastalık ve kuruma meydana gelecektir.

    Bunun yanında her sene hububat ekilen araziler ve anıza, nohut yerine ekim yapılan arpalar kurumaya başlamış, boy kısalmış başak dane dolumunu tamamlamadan kurumuştur. Edinilen bilgiye göre genel olarak %70 kuraklıktan etkilenme olmuştur. Çoğu Üreticinin Sigorta yaptırmadığı için sadece Tarım Kredi Koop. ve Ziraat Bankalarına olan borçlarının ertelenmesini istediği tespit edilmiştir.

         Herbisit yabancı ot ilaçlaması yapılan araziler kuraklık sebebiyle daha çok strese girmiş ve daha çabuk kurumuştur. Başaklar yamulmuş ve dane dolumun olmadığı gözlemlenmiştir. Ankara çiftçisine Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri ile 2020 yılında 2.5 milyar kredi kullandırılmıştır.

    Kuraklık yaşayan üreticiler kuru tarım yapmaları nedeniyle sulama yapmak durumunda kalmış, elektrik ve sulama maliyetleri artmıştır. Üretici basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasını ve verilen desteğin arttırılmasını istemektedir.

    Sulama yapılan arazilerde ise başak ve hububat boyu gelişiminde bir problem tespit edilmemiştir. Gezilen arazilerde hava sıcaklığına bağlı olarak oluşan kuraklıkta böcek istilası,  bitki hastalıklarında artış, ürün kalitesinde düşüklük tespit edilmiştir. Danışmanlarımız gidilen her köydeki üreticilere tarım sigortasının önemini, doğru yetiştirme tekniklerini, vahşi sulamadan bilinçli sulama yöntemlerine hızlı bir şekilde geçiş yapmaları gerektiğini, kuraklıktan dolayı artan hava sıcaklıklarında zararlı larvalarında artışın ürünlerin yeşil aksamlarında ve danelerin öz sularının azalıp protein oranlarının düşüşünde rol oynayacağı konusunda bilgilendirme ve hatırlatma yapmışlardır.